28 Eylül 2012 Cuma

Telif Haklarına Yeni Düzenleme Haberi Oku

Telif haklarında yeni düzenleme, Telif hakkı düzenlemeleri,Yeni kanunlar


Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'de telif hakları korumasının uluslararası gelişmelere uygun bir sisteme sahip olduğu belirtilerek, sistemin etkinliğinin artırılması için yeni bir yasal düzenleme gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirildi.

 Açıklamada, “Bu yeni düzenlemelerle Neşet Ertaş gibi ülkemiz kültür hayatına önemli katkılar sunmuş sanatçılarımızın telif gelirlerinin arttırılmasını sağlayacak yeni bir meslek birliği yapılanması ile müzik kullanan mahallerin Bakanlığımızca sertifikalandırılmasını da kapsayacak yeni bir lisanslama modeli oluşturulması öngörülmektedir” ifadeleri kullanıldı.

 Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Ertaş'ın vefatından sonra çeşitli basın-yayın organlarında Türkiye'de telif haklarının yeterince korunmadığı yönünde haberler yer aldığı ve merhumun yeterince telif geliri elde edememiş olmasında Bakanlığın da sorumluluğu bulunduğuna ilişkin ifadeler kullanıldığı anımsatıldı.

 Türkiye'de telif hakları alanında son 20 yılda önemli ilerleme kaydedildiği belirtilen açıklamada, gelişmiş düzenlemeler ve uygulamalara sahip ülkelerle eş değerde bir telif hakları koruması sağlandığı vurgulandı. Türkiye'de, eser sahipleri, icracı sanatçılar ve yapımcıların haklarının en yüksek seviyede bulunduğunun uluslararası alanda da kabul gördüğünün altı çizilen açıklamada, uluslararası uygulamaların da ötesine geçen bir şekilde hak ihlallerinin önlenmesi ve telif hakları bilincinin yerleşmesi bakımından hapis ve para cezalarını da kapsayan ağır yaptırımlar öngörüldüğü kaydedildi.

 Telif haklarının takibi ve telif bedellerinin toplanması için ilk kez 1983 yılında ilim-edebiyat, güzel sanatlar, müzik ve sinema alanında eser sahiplerini temsil etmek üzere dört meslek birliğinin devlet tarafından kurulduğuna dikkat çekilen açıklamada, bugün itibarıyla eser sahipleri, icracı sanatçılar ve diğer bağlantılı hak sahipleri tarafından kurulmuş 27 meslek birliğinin faaliyet gösterdiği ifade edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder