26 Eylül 2012 Çarşamba

Angelina Jolie Hepatit C mi? Angelina Jolie Ölecek mi?


Angelina Jolie nin Türkiye ye gelmesiyle çıkan haberlerin doğruluk oranı nedir ? Angelina Jolie gerçekten hastamı? Bu soruların yanıtları elbette kafa karıştırıcı olsa gerek... Çünkü bulaşıcı bir hastalık... Angelina Jolie nin danışmanı tüm iddiaları yalanladı fakat ne demişler ateş olmayan yerden duman çıkmazmış....



Karaciğer uzmanı Prof. Dr. Yaman Tokat’a karaciğer nakliyle ilgili danışan oyuncu Angelina Jolie, hepatit C’yi eşi Brad Pitt’e bulaştırmış olabilir mi?

Uzmanlar, hepatit C’nin cinsel ilişkiyle bulaşma riskinin yüzde 2- 3 olduğunu söylüyor. En çok kan nakliyle Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, hepatit C’nin en önemli ve sık bulaşma yolunun kan nakli ve ortak enjeksiyon kullanımı olduğunu belirtiyor. Cinsel ilişki yoluyla bulaşma riski ise hepatit B’ye göre çok daha düşük.


Prof. Dr. Balık, “Yıllardır karı- koca olan ve korunmasız cinsel ilişkiye girdiği halde hastalığın bulaşmadığı hastamız çok. Eşlerden biri hepatit C’li olsa ve korunmadan ilişkide bulunsalar bile cinsel yolla bulaşma riski yüzde 2-3. Anneden bebeklerine geçme riski de çok düşük” dedi.

İlaç tedavisi etkili Hepatit C’nin tedavisinde kullanılan antiviraller interferon ve ribavirine, eklenen 2 yeni antiviral (telaprevir ve boceprevir) tedavi başarısını önemli oranda yükseltti. Balık, “Hepatit C’nin tiplerine göre tedaviye yanıt farklılık gösteriyor. Bazı tiplerinde yanıt yüzde 70- 80’lere ulaşırken, bazılarında yüzde 30- 40’larda kalıyor. İnterferon ve ribavirinin etkili olmadığı hastalara 2 yeni antivirali de ekleyince başarı oranını yüzde 80’lere çıkarıyoruz” dedi.

Prof. Dr. Balık, 1- 2 sene içinde piyasaya çıkması beklenen yeni ilaçların başarı şansını daha da yükselteceğini söyledi. Hepatit C virüsü bulaşanlar tedavi almazsa yüzde 70’inde hastalık kronikleşiyor. Bu hastaların yüzde 20’sinde ise 15- 20 senede siroz veya 25- 30 senede karaciğer kanseri gelişiyor. Karaciğer nakli kaçınılmaz oluyor. Karaciğer nakli aşamasına gelen hastaların,

Angelina Jolie gibi uzun uçak yolculuklarıyla kamptan kampa dolaşması mümkün mü? Prof. Dr. Balık şöyle yanıtlıyor: “Oyuncunun klinik tablosu nakil aşamasına gelmiş gibi durmuyor. Nakil aşamasına gelmiş hastalar günlük aktivelerinde zorlanır. Dış görünüşünde değişiklikler olur. Sıvı toplanması nedeniyle karın şişebilir, avurtları çökebilir, sarılık görülübilir. Ciddi halsizlik olur. Performansı çok düşer. Muhtemelen oyuncu siroz başlangıcında ya da siroz öncesi zamanda. Belki de sadece hepatit C taşıyıcısıdır. Ayrıca unutmamak gerek ki karaciğer uzun süre idare edebilen bir organ.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder