29 Eylül 2012 Cumartesi

Ek Yerleştirme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular, Ek Yerleştirme Hakkında

. 2012-ÖSYS Ek Yerleştirme fırsatından kimler yararlanabilecek?

 2012-ÖSYS’de, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) kontenjansız lisans/önlisans programları ve özel yetenek programları dışında hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar yararlanabilecek. (AÖF kontenjansız bölümleri bu kural dışındadır. Yani bir yere yerleşenler de AÖF kontenjansız bölümleri tercih edebilecektir.)

. Ek yerleştirme fırsatından kimler yararlanamaz?

 2012-ÖSYS’ye başvurmayan ya da başvurduğu halde, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) kontenjansız lisans/önlisans programları ve özel yetenek programları dışında herhangi bir lisans/önlisans programına yerleşmiş olan adaylar yararlanamayacak. (AÖF kontenjansız bölümleri bu kural dışındadır. Yani bir yere yerleşenler de AÖF kontenjansız bölümleri tercih edebilecektir.)

 3. Ek yerleştirme fırsatından, ilk yerleştirmede bir yere yerleşen adaylar da yararlanabilecek mi? 

2012-ÖSYS’de, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) kontenjansız lisans/önlisans programları ve özel yetenek programları dışında herhangi bir lisans/önlisans programına yerleşmiş olan ve yerleştiği yerden memnun olmayan adaylardan ister kayıt yaptırmış olsun isterse kayıt yaptırmamış olsun, hiçbir aday yararlanamayacak. (AÖF kontenjansız bölümleri bu kural dışındadır. Yani bir yere yerleşenler de AÖF kontenjansız bölümleri tercih edebilecektir.)

 . Hangi programlara öğrenci alınacak? 

 2012-ÖSYS Ek Yerleştirme’de, 2012-ÖSYS ilk yerleştirmede kontenjanı dolmaması nedeniyle, ya da yerleştiği halde kayıt yaptırmayan adaylar nedeniyle açık oluşan programlarla birlikte bir de yeni açılan programlara öğrenci alınıyor


 . Hangi üniversitede, hangi programlara kaç öğrenci alınacak? 

 Ek yerleştirmede hangi üniversitede hangi programlara kaç öğrenci alınacağı Eylül 2012’de www.osym.gov.tr adresinde yayımlanacak olan 2012-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alacak.

. Ek yerleştirmede hangi program, kaç puanla öğrenci alacak? 

 Programların hangi puan türü ile öğrenci alacağı, oluşmuşsa minimum puanları gibi temel bilgiler 2012-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzunda yer alacak.

. Ek yerleştirmede sadece ilk yerleştirmede dolmayan, ya da kayıt yapılmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar mı olacak? 

 2012-ÖSYS Ek Yerleştirme’de, ilk yerleştirmeden dolmayan ya da kayıt yapılmaması nedeniyle açık kalan kontenjanlardan başka, ilk kez ek yerleştirmede açılan yeni programların kontenjanları da olaca

 . Adaylar, 2012-ÖSYS Ek Yerleştirme’de programları minimum puanlarına bakarak mı tercih edecek?

 Ek yerleştirmede minimum puan açısından 3 tür program yer alacak. Bunlar: İlk yerleştirmeden dolmadığı için minimum puanı oluşmamış olan programlar, ilk yerleştirmede dolan ve minimum puanı oluşmuş ancak, kayıt yaptıramayan adaylar nedeniyle açık oluşan programlar ve yeni açıldığı için minimum puanı olmayan programlar.

 . ÖSYS Ek Yerleştirme’de minimum puana bakılmayan programlar da bulunacak mı? 

 Tablo 3a’da yer alan önlisans programları için minimum puan ön koşulu olmayacaktır. 2012-ÖSYS’ye başvurmuş ancak, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) kontenjansız lisans/önlisans programları ve özel yetenek programları dışında hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylardan, programın aldığı puan türünde ham olarak 140, ya da daha yüksek puan almış olan tüm adaylar tercih edebilecek.

. ÖSYS Ek Yerleştirme’de programlar kılavuzda hangi tablolarda yer alacak? 

 Ek yerleştirme kontenjanı olan ve öncelik sınavsız geçiş hakkında olan ön lisans programları Tablo 3a’da; sadece YGS puanı ile alan ön lisans programları Tablo3b’de ve lisans programları ise Tablo 4’te yer alacak.

 Ek yerleştirmede programlar için LYS mi,YGS puanları mı geçerli olacak? 

 İlk yerleştirmede olduğu gibi daha önce açıklandığı gibi LYS puanı ile alan lisans programları için ilgili LYS puanı, YGS puanı ile alan lisans programları için ilgili YGS puanları geçerli olacak.

. Ek yerleştirmede sınavsız geçiş bulunuyor mu? 

 Sınavsız geçiş hakkı, 2012-ÖSYS’ye başvurmuş olan tüm meslek-teknik lise mezunları için ek yerleştirmede de fırsat olmaya devam edecek

. 2012-ÖSYS Ek Yerleştirme’de, lisansön lisans ya da sınavsız geçiş haklarını ayrı ayrı mı tercih edilecek?

 Adaylar, tercihlerini koşullarını taşıdığı sürece yalnızca lisans, yalnızca önlisans, yalnızca sınavsız geçiş ya da karma yapabilecek. Sadece bir puan türünden ya da farklı puan türlerinden karma yapabilecek.

. Ek yerleştirmede yerleştirilen adaylar da yurt ve kredi-burs için Kredi ve Yurtlar Kurumu’na başvurabilecek mi? 

 Evet, 2012-ÖSYS Ek Yerleştirme’de yerleşen adaylar için yurt ve kredi-burs için ek başvuru hakkı verilecek.

. Ek yerleştirmeden yararlanmak mı doğru, yoksa ertesi yıl tekrar hazırlanarak YGS/LYS’lere tekrar girmek mi? 

 Eğer adayların istedikleri, girince başarılı olabilecekleri ve bitirdiklerinde onlara genel ve iş yaşamında işlerine yarayacağını düşündükleri programlar varsa şanslarını denemelerinde yarar var. Yoksa yapacak bi şey yok zaten. İstemediği, yapamayacağı ve ileride işe yaramayacak bir programda öğrenim görmenin hiçbir faydası yok. Ancak, tekrar hazırlanmanın da kolay olmayacağı en azından motive olmak konusunda adayların sıkıntı çekebilecekleri de unutulmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder